Књижевна трибина „Убити птицу ругалицу: други део?“

Поводом обележавања Светског дана књиге и ауторских права, као и годишњице рођења америчке књижевнице Харпер Ли, трибина „Убити птицу ругалицу: други део?“ биће одржана 28. априла од 18 часова у галерији Културног центра „Лукијан Мушицки“. На трибини ће говорити Владислава Гордић Петковић, редовна професорка енглеске и америчке књижевности на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, а за модерацију биће задужен Бранислав Зукић. Циљ трибине је, према речима модератора Бранислава Зукића, да се темеринској публици приближи прича о помало тајновитој судбини књиге „Иди, постави стражара“, која се сматра неформалним наставком класика из 1960. године, „Убити птицу ругалицу“.

Говориће се, наравно, и о роману „Убити птицу ругалицу“, једној од најзначајнијих књига америчке али и светске литературе у другој половини ХХ столећа – додаје Зукић. – Иако је то сасвим индивидуална ствар и другачија је за сваког понаособ, у разговору ће бити поменута и тајна огромног успеха ове књиге, као и чињеница да ни 60 година након првог издања публика широм света не губи интерес за погледе на свет и приче које нам је у наслеђе оставила Харпер Ли.

Проф. др Владислава Гордић Петковић је главна и одговорна уредница Библиотеке „Прва књига“ Матице српске, и главна уредница часописа „Култура“. Чланица је Удружења књижевних преводилаца Србије, Српског књижевног друштва и ПЕН-а. За преводилачки рад освојила је награду „Лаза Костић“ и награду Друштва књижевника Војводине. За рукопис књиге Књижевност и свакодневица добила је награду „Исток – Запад“. Добитница је награде „Капетан Миша Анастасијевић“ за допринос у области књижевности, преводилаштва и културе.