Изложба интарзираних уметничких дела Душана Ракића

У галерији КЦ "Лукијан Мушицки" Темерин, у петак, 30. октобра од 18 часова отвориће се изложба интарзираних уметничких дела уметника Душана Ракића.

Биографија

Душан Ракић је рођен у Темерину 1965. године, где је и одрастао, а интересовање за дрво показао је још у раном детињству. Захваљујући кућном пријатељу, Ендреу Ернешу, који се бавио обрадом дрвета, већ са 12 година је почео да учи основе овог заната. Техника којом се бави назива се интарзија и подразумева украшавање производа столарске занатске уметности. Године 2011. освојио је почасну награду на конкурсу Америчке корпорације за производњу и дистрибуцију намештаја са седиштем у Њупорту. На истом конкурсу је учествовао и ове године и освојио награду у категорији специјални производи. Радио је у различитим фирмама, међутим 2012. године одлучио је да професионализује свој хоби и отвори своју занатску радњу Marquetry Design. Његова радионица је једина регистрована занатска радња у земљи и региону која се мануфактурно бави овим занатом. Своје радове је представљао и ван граница наше земље. Године 2014. учествовао је на Мускат фестивалу у Оману, након тога добио је позив Музеја лепих уметности у Бешкеку у Киргистану 2016. године, где је држао мајсторску радионицу, док је 2019. године посетио Фестивал занатства у Коканду (Узбекистан). Урадио је на стотине радова, а један од најзахтевнијих је Сеоба Срба која краси предворје зграде Општине Темерин.

76. годишњица ослобођења Општине Темерин

Свечана академија 76. годишњице ослобођења Општине Темерин одржаће се у петак, 23. октобра у 12 часова код споменика Слободе у центру Темерина у организацији СУБНОР-а Општине Темерин, Културног центра "Лукијан Мушицки" Темерин и Друштва српско-руског пријатељства из Темерина.

Промоција романа "Кћи Ригороза"

У Галерији КЦ "Лукијан Мушицки" Темерин, у четвртак 22. октобра од 17 часова одржаће се промоција књиге "Кћи Ригороза" (Упутство за употребу пубертета за децу и одрасле). О роману говори аутор Предраг Ж. Вајагић и модератор Бранислав Зукић.

Дечија изложба креативне радионице ART BUGS

У галерији КЦ "Лукијан Мушицки" Темерин, у четвртак 15. октобра у 18 часова отвориће се изложба дечијих радова креативне радионице ART BUGS из Темерина. Радионицу води дипломирани графичар - професор ликовне уметности Катарина Бене Обрадовић.

Дечија недеља 2020.

У оквиру Дечије недеље у галерији КЦ "Лукијан Мушицки" Темерин, 5. октобра отворена је изложба дечијих радова "Зашто волим Србију". Изложени су радови деце ПУ и ученика од првог до осмог разреда са територије општине Темерин. 

Промоција књиге Зорана Боснића

У Галерији КЦ "Лукијан Мушицки" Темерин, 2. октобра са почетком у 19 часова одржаће се промоција књиге "Неподојени снег" аутора Зорана Боснића. О књизи ће говорити аутор и рецензент Марија Бјелица.