Izlozba "Zenska etno prica" Svetlane Tolmacev

Svetlana Tolmačev rođena je u Novom Sadu 1982. godine, gde je završila školu i kao nesvršeni psiholog, živi i radi u svom rodnom gradu. Član je Udruženje građana “Srpsko istorijsko nasleđe” od 2016. godine, gde se “pelcovala” na kolekcionarstvo, na koje su je podstakli poznati antikvari sa kojima i sada sarađuje. Predmet interesovanja su joj stari etno predmeti, naročito vezani za istoriju zženskog stvaralaštva u Srbiji kroz istoriju.

Na ovoj izložbi biće predstavljeni samo mali deo predmeta Svetlanine etnološke zbirke:

- Preslice iz perioda XIX veka do sredine XX veka su deo ženskog alata za predenje vlakana sa kojima su žene u prošlosti provodile veliki deo vremena, i ne samo da su stvarale, nego su preslice koristile za ljubavna i magijska delovanja. Na njima se vidi utkanost i trajnost vremena nastanka, i pune su raznih simbola - od predhrišćanskih (kao npr. Sunčev ili Perunov znak) koje vuku duboke korene kroz našu istoriju, do zoomorfnih, patriotskih, religijskih i drugih motiva, pa sve do modernije izrade.

- Kuvarice ili dozidnice su najčešće stajale iznad šporeta veštih domaćica. Porukama koje su vezle na njih, vezilje su upućivale ukućanima, i gostima svoje emocije ili šaljive poruke. Vezovi su sadržali i patriotske kao i religijske motive datog vremena. Mogu se razlikovati veštine domaćica da vezu na platnu, koje idu od umetničke nadarenosti, do naivne jednostavnosti.

- Pafte su dekorativne metalne kopče za ženski pojas, koje su hiljadama godina unazad krasile struk žena na Balkanu, koje su pripadale nižem ili višem staležu. Izgled im se tokom vekova nije mnogo menjao. Ovo raznovrsno kulturno etnografsko blago deo je ženske narodne nošnje i veliki je pokazatelj razvoja primenjene umetnosti od davnih vremena do kraja 19. veka. Pafte su pre svega estetski dodatak damskoj silueti, ali između ostalog, i slika statusnog položaja i identiteta žene.

Svetlana se nada da će jednog dana ovi predmeti biti sačuvani od zaborava i da će postati deo stalne postavke pri nekom muzeju u našoj zemlji.