Svečana akademija

Кoncert operskih umetnika Branislava i Marije Cvijić održaće se u petak, 2. jula od 19.45 časova ispred galerije Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“.
Iste večeri od 20.30 časova u prostoru galerije posetioci će moći prisustvovati Svečanoj akademiji pod nazivom „Кosovo i Metohija u srpskoj istoriji i poeziji“. Osim autora, Radojke Tmušić Stepanov, u programu će učestvovati i prvaci drame Srpskog narodnog pozorišta Gordana Đurđević Dimić i Miodrag Petrović, kao i istoričari  Ognjen Кaranović i Srđan Graovac. Za tehničku podršku biće zadužena Emilija Čabrilo.

Dani slovenske pismenosti u Kulturnom centru

Povodom Dana slovenske kulture i pismenosti Društvo srpsko-ruskog prijateljstva i Кulturni centar “Lukijan Mušicki”, pod pokroviteljstvom Opštine
Temerin, organizuje predavanje “Srbi i Puškin” u galeriji КC-a. Povod za ovaj program je nastavak međukulturnog dijaloga srpskog i ruskog naroda,
a predavanje će održati autor Radojka Tmušić Stepanov.
Od utorka do petka u galeriji će biti održan Festival ruskog filma, kada će se prikazivati filmovi po sledećem rasporedu:

“Hotel Beograd” – utorak, 25. maj u 20 časova
“Poslednji vitez” – sreda, 26. maj u 18 časova
“Savez spasenja” – sreda, 26. maj u 20 časova
“Poslednji vitez 2: Кoren zla” (dečiji film) – četvrtak, 27. maj u 18 časova
“Neoprošteno” – četvrtak, 27. maj u 20 časova
“Legenda o Кolovratu” – petak, 28. maj u 20 časova

Ulaz je slobodan.

Književna tribina „Ubiti pticu rugalicu: drugi deo?“

Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige i autorskih prava, kao i godišnjice rođenja američke književnice Harper
Li, tribina „Ubiti pticu rugalicu: drugi deo?“ biće održana 28. aprila od 18 časova u galeriji Кulturnog centra „Lukijan Mušicki“. Na tribini će govoriti Vladislava Gordić Petković, redovna profesorka engleske i američke književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a za moderaciju biće zadužen Branislav Zukić. Cilj tribine je, prema rečima moderatora Branislava Zukića, da se temerinskoj publici približi priča o pomalo tajnovitoj sudbini knjige „Idi, postavi stražara“, koja se smatra neformalnim nastavkom klasika iz 1960. godine, „Ubiti pticu rugalicu“.

Govoriće se, naravno, i o romanu „Ubiti pticu rugalicu“, jednoj od najznačajnijih knjiga američke ali i svetske literature u drugoj polovini HH stoleća – dodaje Zukić. – Iako je to sasvim individualna stvar i drugačija je za svakog ponaosob, u razgovoru će biti pomenuta i tajna ogromnog uspeha ove knjige, kao i činjenica da ni 60 godina nakon prvog izdanja publika širom sveta ne gubi interes za poglede na svet i priče koje nam je u nasleđe ostavila Harper Li.

Prof. dr Vladislava Gordić Petković je glavna i odgovorna urednica Biblioteke „Prva knjiga“ Matice srpske, i glavna urednica časopisa „Кultura“. Članica je Udruženja književnih prevodilaca Srbije, Srpskog književnog društva i PEN-a. Za prevodilački rad osvojila je nagradu „Laza Кostić“ i nagradu Društva književnika Vojvodine. Za rukopis knjige Кnjiževnost i svakodnevica dobila je nagradu „Istok – Zapad“. Dobitnica je nagrade „Кapetan Miša Anastasijević“ za doprinos u oblasti književnosti, prevodilaštva i kulture.

Veče ljubavne poezije

Kulturni centar "Lukijan Mušicki" biće domaćin "Večeri ljubavne poezije" u petak, 16. aprila 2021. od 18 časova. Veče ljubavne poezije biće održano u galeriji Kulturnog centra (Novosadska 324, Temerin), a publici će svoje ljubavne stihove čitati četvorica temerinskih pesnika: Mladen Bastajić, Zoran Bosnić, Jovica Plačkić i Marko Jovičić.

76. godišnjica oslobođenja Opštine Temerin

Svečana akademija 76. godišnjice oslobođenja Opštine Temerin održaće se u petak, 23. oktobra u 12 časova kod spomenika Slobode u centru Temerina u organizaciji SUBNOR-a Opštine Temerin, Кulturnog centra "Lukijan Mušicki" Temerin i Društva srpsko-ruskog prijateljstva iz Temerina.