Izložba slika Mladena Ardalića "Retrospektiva"

U galeriji Кulturnog centra "Lukijan Mušicki" u Temerinu, u subotu, 23. septembra od 18 časova otvoriće se izložba slika "Retrospektiva" autora Mladena Ardalića. Ulaz je slobodan.

Mladen Ardalić je rođen u Beogradu. Slikarstvom se bavi još od malih nogu. Slika koju je naslikao još u školskim danima izlagana je na svetskim izložbama dečijih radova. Mladen je izlagao svoje slike na mnogim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Najdraži su mu akvareli, a crteže doživljava kao najsnažniji način izražavanja. Radio je kao profesor društvenih nauka u Osijeku do 1991. godine. Danas radi i živi u Novom Sadu i Temerinu gde aktivno igra i podučava tenis na svojim terenima. Obožava sport i šah. Prijateljstva i druženja su mu izuzetno važna. Oženjen Jadrankom, ima dvoje dece i troje unuka.

35 godina Vina produkcije Stuarts galerije (1988-2023)

U galeriji Кulturnog centra "Lukijan Mušicki" u Temerinu, u četvrtak, 7. septembra od 19 časova otvoriće se izložba posvećena 35-ogodišnjem delovanju Vina produkcije Stuarts galerije (1988-2023) kolekcionara i direktora Vina produkcije, Nebojše Bošnjaka iz Novog Sada.

Produkcijska kuća VINA se bavi izlagačkom, izdavačkom i producentskom delatnošću od 1988. godine u Parizu. Osnovana prvobitno kao Galerija Ciné Folies, a uža specijanost je bila organizacija izložbi i štampanje kataloga filmskih plakata. Od 2002. godine pod imenom Vina nastavlja sa galerijskom aktivnošću i organizuje izložbe i objavljuje kataloge i monografije. Od 2017. godine nastavlja aktivnost u Novom Sadu u okviru galerije STUARTS. Za 35 godina aktivnosti organizovano je 74 izložbi (8 muzejskih), i sarađivano sa preko 50 slikara. Objavljeno je 38 kataloga i 10 monografija. Za izložbu u КC Temerin, povodom 35 godina rada, odabrano je 14 slikara i 22 njihove slike.

Izložba ikona "Svetost umetnosti" autora Dragana Miličića

U galeriji Кulturnog centra "Lukijan Mušicki" u Temerinu, u petak, 25. avgusta od 19 časova otvoriće se izložba ikona "Svetost umetnosti" autora Dragana Miličića. Ulaz je slobodan.

Miličić Dragan je rođen 1979. u Vrbasu. Odrastao u Bačkom Dobrom Polju. Školovao se u Novom Sadu, gde i završava Akademiju umetnosti 2003. godine u klasi prof. Živka Đaka. Potom i magistrira na grafičkom odseku 2006. godine. Trenutno se bavi likovnim i prosvetnim radom u Novom Sadu.

Izložba slika Milana Stojkova

U galeriji Кulturnog centra "Lukijan Mušicki" u Temerinu, 26. juna od 19 časova otvoriće se izložba "Slavni sinovi ravnice" autora Milana Stojkova. Ulaz je slobodan.

Milan Stojkov je pođen 22. januara 1955. g. u Somboru, u poznatoj slikarskoj porodici. U kreativnom okruženju bilo je logično da i najmlađi član porodice krene putem umetnosti. Svoj talenat ispoljio je na dva polja - u arhitekturi i slikarstvu. Nakon uspešnih mladalačkih slikarskih početaka i prve samostalne izložbe (1972), okre- nuo se studijama arhitekture, a zatim i profesionalnom radu u arhitekturi. Ipak, svoj umetnički senzibilitet Milan je štedro primenjivao i prilikom projektovanja, tako da njegovi arhitektonski objekti odišu slikarskim osećajem za harmoniju i kompoziciju, nikada otuđeni od svog okruženja. Milan Stojkov je imao i nekoliko samostalnih izložbi svojih arhitektonskih radova, za tu priliku uobličenih u umetničku formu, a učestvovao je i na više zajedničkih arhitektonskih izložbi. Mada prevashodno posvećen profesiji, i dalje se bavio slikarstvom, u kome se zanimao za skoro zaboravljenu izvornu tehniku ikonopisanja na staklu, koja je u Somboru imala skoro tri stoleća staru tradiciju. Tokom prošle godine Milan Stojkov se intenzivnije posvećuje umetnosti i stvara opus od 14 slika „Кraljevi Srbije“, koji je premijerno predstavljen u Belom dvoru u Beogradu, nakon čega su usledile i izložbe u Narodnom muzeju u Кruševcu, u Ambasadi Srbije u Budimpešti, u Narodnom muzeju u Modri (Slovačka), u Nacionalnoj biblioteci u Bratislavi i u Narodnoj skupštini Republike Srbije u Beogradu. Ovaj opyc predstavljao je nov pristup portretskom slikarstvu istorijskih ličnosti Srbije, čiji su likovi kod Milana Stojkova neraskidivo vezani sa svojim životnim prostorom (zadužbinama, dvorovima, gradovima ili predelima). U ovom maniru Milan Stojkov radi početkom ove godine i nov opus „Slavni sinovi ravnice“, u kome, na sličan način, pristupa likovima 33 znamenita ravničara, koji su svojim duhovnim, kulturnim, prosvetnim, političkim ili naučnim dometima ostavili dubok i vidljiv trag u povesnici našeg naroda.

Izložba umetničkih radova Viktorije Janić

U četvrtak 4. maja u 19 časova u galeriji Кulturnog centra "Lukijan Mušicki" Temerin otvoriće se izložba umetničkih radova "Umetnost papirnog filigrana: sinergija matematike, umetnosti i iskustva", umetnice Viktorije Janić iz Petrovaradina.

Viktorija Janić, samostalna vizuelna umetnica, rođena je 30. novembra 1975. godine, u Bačkoj Palanci. Osnovnu i srednju poljoprivrednu školu završila je u Novom Sadu i Futogu, školovanje zatim nastavila u SAD, gde je diplomirala na državnom koledžu Severne Virdžinije u Aleksandriji u oblasti “Poslovne administracije”. Za zalaganje je nagrađena titulom počasne građanke Harisburga u Pensilvaniji, 2009.godine. Diplomirala je na privatnom Fakultetu za poslovne studije, Megatrend Univerziteta u Beogradu, u oblasti ekonomije – “Međunarodni biznis”, 2014. godine. Uspešno je upisala i specijalističke studije na državnom Univerzitetu u Novom Sadu, u oblasti “Bankarstvo i osiguranje”. Članica Udruženja samostalnih zanatlija u Novom Sadu postala je 2020. godine, kada je Gradska uprava za privredu podržala njen projekat i osnivanje “Art studija Viktorija Janić”. Ministarstvo privrede Republike Srbije dodelilo joj je sertifikat sa posebnom oznakom “proizvod umetničkog zanata”. Članica Unije poslovnih žena Vojvodine postala je 2022. godine. Samostalno je svoja dela predstavila u Кulturnom centru u Beočinu, Futogu, Staroj Pazovi, u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića kao i u Galeriji Privredne komore Vojvodine u Novom Sadu.

Izlozba "Jutro" Gordane Zaklan

U petak 7. aprila u 18 časova u galeriji Кulturnog centra "Lukijan Mušicki" Temerin otvoriće se izložba akvarela "Jutro", umetnice Gordane Zaklan iz Novog Sada.

Rođena 1965. godine u Novom Sadu. Završila školu akvarela pri Muzeju Vojvodine, pod rukovodstvom profesora Branislava Markovića. Dobitnica je Prve nagrade za akvarel na Međunarodnom konkursu minijature „Mini kastra“ u Sloveniji 2018, Velike nagrade „VOVA Mini-art“ Balaton salona u Mađarskoj 2018. Uvrštena je u izbor „Međunarodne knjige o akvarelu“ za 2015. godinu u izdanju Amazona. Član i jedan od osnivača Društva akvarelista „VIR“ iz Novog Sada sa kojima aktivno izlaže. Učestvuje na brojnim likovnim kolonijama kod nas i u svetu. Živi i radi u Novom Sadu.