Pejić Aleksandra Álmok elnevezésű kiállítása

2021. augusztus 27-én 19 órai kezdettel a Lukijan Mušicki Kulturális Központ képtárában megnyíllik Pejić Aleksandra Álmok elnevezésű kiállítása.

Életrajz

Pejić Aleksandra 1977-ben született Újvidéken. Gyermekként részese lehetett egy művészvilágnak, ahol kibontakoztathatta tehetségét, vászonra vihette álmait színekbe és formákba öntve. A való világ azonban kegyetlen fordulatot hozott számára, életkörülményei a jogtudományok irányába terelték. Két év után azonban megszakította egyetemi tanulmányait, sőt a művészlétet is elhanyagolta. A társadalmi kirekesztettségtől való félelme akadályozta művészi kibontakozását. Hosszú évek ábrándozása után létfenntartási gondokkal küszködve ráébredt,hogy a művészet varázslatos és gyógyító hatású. Visszatér az alkotáshoz, új anyagokkal –gyantával, fával, fémmel–kísérletezik, párhuzamot vonva a különböző anyagok fizikai tuladonságai és az emberi akaraterő és élni akarás iránti vágy között. Ma itt áll Önök előtt, készen arra,hogy a visszatérésről meséljen és megossza művészetének egy töredékét a közönséggel.

Nyitott ablakok kiállítás a galériában

2021. június 25-én, pénteken 19 órai kezdettel a Lukijan Mušicki Kulturális Központ képtárában megnyíllik Biljane Vukajlović Ristić kőlapfestő iskolájának kiállítása,amely a Nyitott ablakok címet viseli.

Életrajz

Biljana Vukajlović Ristić 1967-ben született Nevesinjén.Gyermekkora óta a képzőművészet szerelmese, Radojičić professzor tanítványa volt szülőfalujában. A Gépészeti egyetemen szerzett oklevelet, de a tehetség utat tör magának és végül visszatért a palettához és az ecsethez. Több mint 30 éve foglalkozik festészettel. Számos egyéni és közös kiállításon vett részt,több elismerésben részesült. Festészet mellett formatervezéssel,azínpadi díszlettervezéssel és lakberendezéssel is foglalkozik,ezenkívül az irodalom területén is megpróbálja magát.Számos képzőművészeti és irodalmi egyesület,társaság,intézmény tagja. Az újvidéki Kulturális Központ keretében működő kőlapfestő iskola szervezője és mentora.

Húsvéti gyermekrajzkiállítás

A Lukijan Mušicki Kulturális Központ kisgalériájában megnyílt a húsvéti gyermekrajzkiállítás. A Petar Kočić és a Kókai Imre általános iskola tanulóinak és a Veljko Vlahović óvoda gyermekeinek munkáit április 28-a és május 7-e között munkanapokon fél kilenc és délután 3 óra között tekinthetik meg.

Anatolij Ivakin festményeinek kiállítása

A belgrádi Ruski dom elnevezésű intézménnyel együttműködve 2021. április 23-án 18 órai kezdettel a Lukijan Mušicki Kulturális Központ galériájában megnyíllik Anatolij Ivakin orosz festőművész képeinek kiállítása.

A festő életrajza

Anatolij Ivakin 1950-ben született Korkinóban,Oroszországban. Egyetemi tanulmányait 1967 és 1974 között a Szverdlovszki tartomány egyetemének építészeti szakán, ahol 1974 és 1976 között tanított is. 1976 és 1983 között Tobolszk város főépítészi tisztségét töltötte be. 1983 és 1990 között a város Vegyi művének vezérigazgatója volt. 1990 és 2003 között számos jelentős ipari építmény tervezésében és kivitelezésében vett részt Moszkvában, Szentpétervárott, Tyumenyben, Tobolszkban, Szurgutban ,a Karić fivérek céggel együttműködve. 2004-től 2009-ig az A.K. Centr Proekt cég fő és felelős tervezője, vezérigazgatóhelyettese, ugyanakkor tervezője számos építménynek Moszkvában, Krasznodaron, Ufa varosában, Minszkben. 2009 óta napjainkig szabadúszó művészként tevékenykedik, 2015 óta Belgrádban él és alkot, festészettel és grafikával foglalkozik. Több mint 50 alkotótábor résztvevője Szerbiában és a környező országokban.

Dušan Rakić intarziós képeinek kiállítása

2020. október 30-án,pénteken 18 órai kezdettel a Lukijan Mušicki Kulturális Központ képtárában megnyíllik Dušan Rakić intarziós képeinek kiállítása.
Dušan Rakić Temerinben született 1965-ben és itt is nőtt fel. A famegmunkálás iránti vonzalma már gyermekkorában megmutatkozott. A család házibarátjának ,a famegmunkálással foglalkozó Erős Ernőnek köszönhetően már 12 éves korában elkezde tanulni a szakma alapjait. Az bútorkészítésnél és egyébb faipari termékek gyártásánál alkalmazott díszítési technikával, intarzió- fakollázs készítésével foglalkozik. 2011-ben elnyerte a Newportban székelő Amerikai bútorgyártási és forgalmazási társulat pályázatának tiszteletbeli elismerését. Ezen a pályázaton az idén a speciális termékek kategóriájában nyert díjat. Miután különböző vállalatoknál dolgozott, 2012-ben úgy döntött,hogy szenvedélyét szakmai keretekbe foglalja és megalakította a MARQUETRY DESIGNE elnevezésű műhelyét,amely mint manufaktúraként működő famegmunkáló műhely egyedülálló az országban és a régióban is. Munkái ismertek az országhatáron túl is. 2014-ben Ománban részt vett a Muskat fesztiválon, ezt követően meghívást kapott a beshkeki Szépművészeti múzeumtól Kirgisztánban egy mesteri műhelymunka lebonyolítására, 2019-ben Üzbegisztánban Kokanduban részt vett a Foglalkozások fesztiválján. Többszáz alkotása van, az egyik legrészletesebb és szakmailag legigényesebb munkája, amelyen Csernojevics : A szerbek nagy kivándorlása című művét öntötte fába, a községháza előterét díszíti.