Május az én környezetemben – rendezvény

2017. május13-án a Brvnara etno parkban megtartották a tradicionális népdalok estjét. A zenés szórakoztató műsorban fellépett a Zvuci sa kamena, a Jarački jarani csoport, a mladenovói  Dar zavičaja, továbbá a Čelarevčanke női énekegyüttes és a dr.Mladen Stojanović Művelődési Egyesület férfi kórusa.

Cikk folytatása

Petru za Petrovdan – rendezvény

A Petru za Petrovdan elnevezésű rendezvényt már egy évtizede tartják a Brvnara etno parkban Járekon. Szerdán, július 12-én a Szerb-Orosz Baráti Társaság támogatásával tartották meg a Petrovdan ünnepére és Petar Kočić emlékére szervezett irodalmi estet, amelyen fellépett a Jarački jarani énekcsoport és ebben az évben ünnepélyes keretek között felavatták Mile Marčeta emléktábláját, akinek köszönhető a Brvnara etno park megalapítása.
Dr. Drago Njegovan, a Vajdasági Múzeum igazgatója és Draga Kojić az újvidéki Városi Könyvtár igazgatója szólt az egybegyűltekhez, Petar Kočićról szóló verseket Marina Žinić Ilić költőnő szavalta.

Cikk folytatása

Múzeumi műhelymunka : Újévi örömök

Az Újévi örömök elnevezésű program keretében az  első osztályos tanulóknak tartott műhelymunkát a  Brvnara etnoház pedagógiai szolgálata  a járeki Slavko Rodić általános iskolában.A gyerekek először megismerkedtek az újévi fenyő díszítéséről szóló legendával,majd saját kezűleg készítettek fenyődíszeket,amellyel feldíszíthették az újévi fenyőt és az  otthonukat.

Újrahasznosítás együtt - múzeumi műhelymunka

A Gyermekheti programok keretében október 4-én a Brvnara etno park oktató csoportja a járeki Slavko Rodic általános iskolával együttműködve megtartotta az Újrahasznosítás együtt elnevezésű kreatív-oktató programot. A program célja a gyermekek érdeklődésének a felkeltése volt az újrahasznosítás és a környezetvédelem témájában.
A program alapötlete az volt, hogy a gyerekek kreatív foglalkozás keretében tehetségük és képzelőerejük igénybevételével olyan munkákat készítsenek, amelyekkel rámutatnak arra, mennyire fontos megőrizni közvetlen környezetüket. A munkában a tanítókkal együtt részt vettek a Slavko Rodić általános iskola második, harmadik és negyedik osztályos tanulói(165 tanuló).

Cikk folytatása

Kultúrális örökség és természet – múzeumi műhelymunka

Az Európai Örökség napja alkalmából 2017. szeptember 13-án Kultúrális örökség és természet címmel tartottak múzeumi műhelymunkát a Brvnara etno parkban.
Az etno park megtekintése után a téma keretében a járeki Slavko Rodic Általános Iskola első osztályos tanulói érdekes,tanulságos és ötletes módon fatárgyat (fakanalat) díszítettek és papírtasakok felhasználásával érdekes fát készítettek.

Cikk folytatása

Szalvéta-technika – múzeumi játszóház

Az 5-től 10 éves gyermekek számára szervezett múzeumi műhelymunkák sorozatában megtartott foglalkozásokon hangzott el, hogy a szalvéta-technika a dekupázs alapja,amelyben szalvétával díszítik az adott tárgyat. A foglalkozás résztvevői ügyes és odaadó munkával poháralátétet készítettek,amellyel megörvendeztették családtagjaikat. 

Cikk folytatása