Az eltűnt vajdasági zsinagógák

2018. október 10-én, szerdán este 6 órai kezdettel a Lukijan Mušicki Kulturális Központ képtárában kerül sor az Újvidéki Zsidó Község Az eltűnt vajdasági zsinagógák című kiállításának megnyitójára. A vajdasági zsidó közösség történelméről és a zsinagógákról a kiállítás szerzői Edit Jankov és Goran Levi beszél.

Vajdaságban jelenleg csak három zsinagóga létezik. Egy Szabadkán, egy Újvidéken és egy Zimonyban. Ez a kiállítás azokról az egykori zsigagógákról szól, amelyek vidékünkön, városainkban voltak és a II. világháborúban vagy a háború után lerombolták őket. Ezek az építmények értékes történelmi, kultúrális és építészeti hagyatékot képeznek, amelyek örökre eltűntek vidékünkről.
Vajdaságban 76 zsinagóga létezett, helyükön ma már más rendeltetésű épületek vannak.
A kiállítás alapötletét az adta, hogy képekben és szóban felidézzük azokat a zsinagógágat,amelyeket eltöröltek a föld színéről, azért, hogy ne merüljenek feledésbe.
Vajdaságban a zsidó közösségek éveken át lehetőségeikhez és szükségletükhöz mérten építettek zsinagógákat, központokat, ahol a zsidó közösségek tagjai gyülekeztek istentiszteletre, ünnepek alkalmával, a gyermekek beavatására a vallási témákba.
Kissebb – nagyobb zsinagógákat építettek, attól függően,hogy mennyi pénzt tudtak rászánni és milyen igényeket támasztottak a közösség tagjai.
A szerző Đorđe Dević, építész, festő, akvarell festő rendelkezésére az egykori zsinagógákról készült fényképek és rajzok álltak.
Vajdaságban 1867 után lendült fel a zsinagógák építése, miután az Osztrák – magyar Monarhiában nagyobb egyenjogúságot kaptak a különböző felekezetek és nemzetségek. Ebben az időszakban épültek a legszebb és legnagyobb zsinagógák a hívők nagy lemondása árán.
Sajnos ezeknek a zsinagógáknak kegyetlen sors jutott. A második világháború kegyetlen népírtása legérzékenyebben a zsidó nemzetet érintette, több nemzedéknyi ember vált áldozattá. A megszálló a hazai árulókkal együtt fosztogatta ki és semmisítette meg a bánáti és szerémségi zsinagógákat. Azokat az építményeket, amelyek túlélték a háború megpróbáltatásait – és ilyenek főleg Bácskában voltak - a háború utáni rendszer tette tönkre, amely engedélyezte, hogy ezeket a szép épületeket, az építészet gyöngyszemeit felelőtlenül és meggondolatlanul lerombolják és így megsemmisítsék egy vajdasági népcsoport kulturális és anyagi örökségét.
Ezzel a kiállítással minden olyan városban és helységben szeretnénk bemutatni és megőrizni ezt az örökséget, ahol valamikor léteztek és az esztelen háborús történések miatt eltűntek a zsinagógák.